Wędliny
Spis treści:
1. Szynka „gotowana”
----------------------------------------------------------------------
1. Szynka „gotowana”
Zalewa na każdy 1kg mięsa!!
mięso schab, boczek |
1 kg |
sól peklowa |
2 dag |
majeranek |
1.5-2 łyżek |
majonez |
2 łyżki |
czosnek |
3 ząbki |
wegeta |
2 łyżki |
maga |
1 łyżka |
ziarna pieprzu |
kilka |
liść laurowy |
3 liście |
ziarna ziela angielskiego |
5 ziaren |
sól |
0.25 szklanki |
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą peklową (2 dag na każdy 1kg mięsa) odstawić do lodówki na 24 godz.
Na następny dzień przygotować zalewę bez soli liści laurowych i ziela angielskiego
Mięso opłukać, nałożyć siatkę i wrzucić do gotującej się zalewy,
włożyć liście laurowe i ziele angielski gotować 45 min,
dodać sól gotować 5 minut,
zostawić w zalewie do następnego dnia.
Następnego dnia wyjąć szynkę zagotować zalewę
wrzucić szynkę i gotować 50 min.
Wyjąć ostudzić i jeść.
Komentarze: