Zapiekanki
Spis treści:
1. Zapiekanka ziemniaczana
Zobacz zdjęcie
----------------------------------------------------------------------
1. Zapiekanka ziemniaczana
ziemniaki |
~1.5 kg |
ser żółty |
25 dag |
jajka |
3 szt |
boczek (gotowany lub wędzony) |
40 dag |
sól, pieprz |
wedle uznania |
cebula |
2 szt średniej wielkości |
Przygotowanie:
- ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (cienkie szybciej się upiecze)
- naczynie żaroodporne, posmarować tłuszczem(olejem, margaryną itp.)
- ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki
- cebule i boczek pokroić w plasterki
- jajka wbić do jakiegoś słoika i dobrze zortrzepać
- włączyć piec na 200°C
- do posmarowanego naczynia układać kolejno warstwy od dołu:
- ziemniaki posolić, posypać pieprzem każdą warstwę ziemniaków!
- boczek, cebula
- ser żółty
- ziemniaki posolić, posypać pieprzem każdą warstwę ziemniaków!
- boczek, cebula
- ser żółty
- itd. aż się skończą produkty lub miejsce w naczyniu (mi się mieści zwykle 3 warstwy)
- na samą góre wlać jajka
- włożyć formę do nagrzanego pieca na około 1 godzinę 20 minut (w zależności jak grube są plasterki ziemniaków). Dlatego też należy sprawdzić czy są miekkie po upływie tego czasu.
- gdy wszystko jest miekkie można na górę położyć kilka plasterków żółtego sera
- Smacznego
Komentarze: