Zapiekanki

 

 

Spis treści:

1. Zapiekanka ziemniaczana

                                                 Zobacz zdjęcie

 

----------------------------------------------------------------------

1. Zapiekanka ziemniaczana

 

ziemniaki

~1.5 kg

ser żółty

25 dag

jajka

3 szt

boczek (gotowany lub wędzony)

40 dag

sól, pieprz

wedle uznania

cebula

2 szt średniej wielkości

 

 

Przygotowanie:

  •  
  • ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (cienkie szybciej się upiecze)
  • naczynie żaroodporne, posmarować tłuszczem(olejem, margaryną itp.)
  • ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki
  • cebule i boczek pokroić w plasterki
  • jajka wbić do jakiegoś słoika i dobrze zortrzepać
  • włączyć piec na 200°C
  • do posmarowanego naczynia układać kolejno warstwy od dołu:
  • ziemniaki posolić, posypać pieprzem każdą warstwę ziemniaków!
  • boczek, cebula
  • ser żółty
  • ziemniaki posolić, posypać pieprzem każdą warstwę ziemniaków!
  • boczek, cebula
  • ser żółty
  • itd. aż się skończą produkty lub miejsce w naczyniu (mi się mieści zwykle 3 warstwy)
  • na samą góre wlać jajka
  • włożyć formę do nagrzanego pieca na około 1 godzinę 20 minut (w zależności jak grube są plasterki ziemniaków). Dlatego też należy sprawdzić czy są miekkie po upływie tego czasu.
  • gdy wszystko jest miekkie można na górę położyć kilka plasterków żółtego sera
  • Smacznego

 

 


Komentarze:


Imię:

Treść komentarza:

Wybierz swój avatar:

Anonim Pan Pani Chłopiec Dziewczynka Geek Żartowniś Luzak Złośnik Zagubiony

Przepisz kod:


Dodaj komentarz