Wypieki domowe

Spis treści:

1. Bułeczki pszenne

----------------------------------------------------------------------

1. Bułeczki pszenne



świerze drożdże

50 g

woda

250 g

mąka przenna Typ 500 lub 550

500 g

olej roślinny

40 g

sól

11 g - łyżeczka

cókier

7 g - łyżeczka

żółtko

do posmarowania bułeczek

 

Wsypać mąkę (przesianą przez sitko) do miski (około 3-5 litrów ze szczelną pokrywką),

wlać letnią wodę do litrowego słoika, dodać drożdż sól cukier olej – zakręcić i dobrze wszystko razem wymieszać potrząsając.

Całą zawartość wlać do mąki. Zamknąć miskę i potrząsać aż ciasto się połączy w całość.

Pougniatać ciasto ręcznie przez kilka minut.

Podzielić uzyskaną masę na sześć cześci, poukładać na blaszce przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut (tylko nie na przeciągu).

Włączyć piec na 200°C.

Po nagrzaniu pieca i upływie 20 minut pozmarować jajkiem przy pomocy pędzelka, włożyć bułeczki na około 35 minut. Sprawdzić bułeczki przez

wbicie wykałaczki w sam środek i wyjęcie patyk powinien być suchy!

Smacznego

 

 

 

 

 

 


Komentarze:


Imię:

Treść komentarza:

Wybierz swój avatar:

Anonim Pan Pani Chłopiec Dziewczynka Geek Żartowniś Luzak Złośnik Zagubiony

Przepisz kod:


Dodaj komentarz