Wypieki domowe
Spis treści:
1. Bułeczki pszenne
----------------------------------------------------------------------
1. Bułeczki pszenne
świerze drożdże |
50 g |
woda |
250 g |
mąka przenna Typ 500 lub 550 |
500 g |
olej roślinny |
40 g |
sól |
11 g - łyżeczka |
cókier |
7 g - łyżeczka |
żółtko |
do posmarowania bułeczek |
Wsypać mąkę (przesianą przez sitko) do miski (około 3-5 litrów ze szczelną pokrywką),
wlać letnią wodę do litrowego słoika, dodać drożdż sól cukier olej – zakręcić i dobrze wszystko razem wymieszać potrząsając.
Całą zawartość wlać do mąki. Zamknąć miskę i potrząsać aż ciasto się połączy w całość.
Pougniatać ciasto ręcznie przez kilka minut.
Podzielić uzyskaną masę na sześć cześci, poukładać na blaszce przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut (tylko nie na przeciągu).
Włączyć piec na 200°C.
Po nagrzaniu pieca i upływie 20 minut pozmarować jajkiem przy pomocy pędzelka, włożyć bułeczki na około 35 minut. Sprawdzić bułeczki przez
wbicie wykałaczki w sam środek i wyjęcie patyk powinien być suchy!
Smacznego
Komentarze: